Drie kruiden geven verlichting bij artrose.

390651_Harpagophytum_procumbens2

Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens),

 

 

Curcuma kurkuma (C. Longa)

 

 

Ananas-bromelaïnebromelaïne

 

 

zijn een doeltreffende combinatie bij artrose. Artsen bevestigden de werking die in de praktijk van natuurgeneeskundigen al veel wordt toegepast. 42 patiënten werden gedurende twee maanden behandeld met deze combinatie. De pijnvermindering was behoorlijk groot, alleen had de studie geen gebruik gemaakt van een controlegroep. De artsen geloven wel dat het effect voldoende sterk is om klinisch relevant te zijn. Ze leidden dit af uit de stijging van patiënten die de ‘PASS’ haalden, de Patient Acceptable Symptom State. PASS is de graad van pijn die patiënten zelf aanvaardbaar vinden: ze hebben nog pijn, maar ze noemen zichzelf ‘in goede doen’. Bovendien waren de bijwerkingen minimaal.

Kruiden blijven dus een verstandige keuze tegen artrose, omdat farmacologische artrosemedicatie hoogstens symptomatische verlichting geeft en omdat er altijd risico bestaat op eventuele bijwerkingen. Vele patiënten met artrose behoren tot de oudere leeftijdsklasse. Die groep is meer gevoelig voor maagklachten en hartproblemen, die geassocieerd zijn met het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers.

Het supplement dat de patiënten namen, bevatte per capsule 300 mg H. procumbens, 200 mg C. longa en 150 mg bromelaïne. Patiënten namen minstens drie capsules per dag; bij acute pijn mochten ze de dosis verdubbelen.

Referentie
Altern Ther Health Med. Winter 2014

Schrijf u in voor onze Nieuwsbrief.

Categorieën

Ga voor meer gezondheid

Neem gerust contact op voor meer informatie over onze behandelingen, onze producten en voor het maken van een afspraak